Držte si své lucerničky, nositelka světla přichází – sv. Lucie🕯& recept na skořicové rolky/šneky z Finska 🇫🇮

Milá čtenářko, tak jak se ti poslední dny vede? Jak to všechno zvládáš? Ptám se proto, jestli náhodou netoužíš po trošce světla…

Dnes je slavný (nejen) severský svátek sv. Lucie. U nás vešlo ve známost slavné „Lucie, noci upije, ale dne nepřidá„. Pojďme se nyní na Lucinku podívat trochu jinak. Jako na nositelku světla do tmavých koutů…

Natten går tunga fjät, runt gård och stuva.
Kring jord som sol’n förgät, skuggorna ruva.
Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus,
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

~ Arvid Rosén
(první sloka ze známé švédské písně, která se tradičně tento den zpívá)

Ta severská je trochu jiná…

Jedna z dívek je dle tradice oblečená do dlouhých bílých šatů a okolo pasu má převázaný červený sametový pásek a  na hlavě korunu se svíčkami. Takto tato severská Lucia chodí a zpívá klasickou píseň „Svatá Lucie“. Za ní také zpívají lidé oblečení v dlouhých bílých róbách buď se třpytkami, nebo s věncem kolem hlavy, na kterém jsou rovněž svíčky.

Tradiční koncert Lucie se může odehrávat venku nebo uvnitř a normálně se slaví brzy ráno, když je sníh ještě křupavý, noční obloha jasná a tma hustá, takže Lucia může prosvítit svými světly šeré prosincové ráno.

Tradiční Fika (alias kávová pauza, ale já to nejraději překládám jako kávový rituál – jak si jej dělám já, se můžete podívat tady >>) je stejně důležitá jako koncert. Šafránové housky, zázvorový chléb a Glögg jsou některé z tradičních dobrůtek.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Cítíte, jak to voní i přes tu obrazovku? 😊

Tradiční Lussekatter, Luciiny kočky

Ona to ta Lucie měla vlastně složité…

Tradice má kořeny v Itálii před 400 lety. Lucie žila původně na Sicílii a byla křesťanka (její komplikovaný osud zde rozvádět nebudu) a tato víra, společně s aranžovanou svatbou, stála za jejím koncem.

Další příběh vypráví se, že věnec na hlavě se svíčkami nosila proto, aby viděla na cestu a hlavně, aby měla obě ruce volné, když nosila jídlo lidem do katakomb.

Lucie pochází z latinského slova lux“, což znamená světlo. V severských zemích býval 13. prosinec prý nejtemnějším dnem v roce (ne jen nejdelší nocí jako tomu je 21/12; ale prý opravdu bývalo tmavo i v průběhu dne) a věřilo se, že je plný zlomyslných skřítků a různých přírodních duchů.

Lucie zemřela ve stejný den (ta ze Sicílie) a věřilo se, že svými jasnými světly chrání všechny seveřany před zlými duchy, kteří nejvíce řádí právě mezi dnem svaté Lucie a svátkem Yule (o tom se ještě rozpovídám, ale nedočkavci už mohou nakouknout tady >>).

Sv. Lucie jako světluška moderních dní

Vždy, když mám klientku, která se jmenuje Lucie, vím, že to asi nemá v životě úplně nejjednodušší. Vždy ale říkám:

„Máte nádherné, nadějeplné jméno, nevzdávejte to; uvidíte, že to pomyslné světlo v temnotě a uvnitř vás zase začne plápolat.“

Tento den vnímám jako bránu do srdce Zimy. A jak určitě víte, Zima je mé nejoblíbenější období, protože se cítím přesně takto:

⛄️ Sníh mi zvedá náladu.
⛄️ Ledový vichr na tvářích mě dělá šťastnou.
⛄️ Když chytnu vločku do ruky mám pocit, jako kdyby se celá příroda radovala.

Ale hlavně miluji to ticho. Klid. Mír. Útulno a vnitřní teplo. Pomalost a tmu.

Tohle jsou věci, které mi dělají radost a které mi jsou schopny vykouzlit hygge pocit na duši (o hygge jsem už malinko napsala třeba tady >>).

Proto jsem stvořila Meditaci paní Zimy. Slova paní Zimy si mě našla a chtěla ven.

Pokud byste si chtěli posvítit i vy v těchto temnějších dnech, Meditaci paní Zimy najdete tady >>.

Skořicová mňamóznost

No, i když jsem si vlastně řekli, že se na sv. Lucii pečou lussekatter, musím se přiznat, že jsem je ještě nezkoušela. Co jsem však zkoušela, jsou skořicové rolky, které celá rodina milujeme (čti: 1/3 liščat a zbytek rodiny, vč. babi, prababi a dědy 😅).

Bohužel nebudu moc originální, protože recept není můj vlastní, ale zaručuji se za recept od Varpu z Finska, která jej uveřejnila na svém blogu Her Finlad. Peču vše podle ní a je to balzám nejen na duši a na jazyku, ale hlavně pro bříško a provoní celý dům!

A když někdy pojedete na sever, napíši vám, jak se jim říká, ať víte, co shánět ke kafi:

🇫🇮 ve Finsku se skořicovým rolkám říká pulla,
🇸🇪 ve Švédsku jsou to kanelbullar,
🇳🇴 v Norsku pak skillingsboller (jsou spíše velmi specifické pro Bergen, alespoň tam jsem je viděla nejvíce),
🇩🇰 v Dánsku to jsou Kanelsnegle,
🇮🇸 na Islandu jsou známé jako Súkkulaðisnúðar (a dávají nahoru čokoládu!).

Níže najdete nejen odkaz na původní recept, ale také můj překlad do češtiny.

Naprosto výborné jsou ke kafíčku. Už jste vyzkoušeli mou aladinovskou fiku, tedy kotvičkovo-kávový rituál? Čeká na vás tady:

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Skořicové rolky – recept podle Varpu Rusila, Her Finlad:

Těsto:

  • 2,5 dl mléko
  • 25 g čerstvé droždí nebo 11g sušeného – POZN: ze sušeného mi těsto nevykynulo, takže doporučuji čerstvé
  • 1 dl cukr krupice
  • 2 čl vanilkový cukr
  • 1 pl kardamomu – POZN: kdo nemá moc rád (jako naše 🦊, dávám jen trošku čerstvě pomletého z hmoždíře)
  • 1 čl soli
  • 75 g másla
  •  7 dl mouky – POZN: dávám špaldovou určenou k pečení sladkých dobrot, např. z DM

Náplň:

  • 75 g másla
  • 2 čl skořice
  • 1/4 hrníčku cukru krupice

Na vršek:

  • 1 vejce, rozšlehané
  • perlový cukr – já jsem zatím nesehnala, tak vždy dávám trochu toho, co mi zbyde po krájení

Postup:

Do teplého mléka přidejte droždí a dobře promíchejte. Mléko musí mít teplotu 37 °C, aby se čerstvé droždí aktivovalo. Pokud používáte instantní droždí, mléko by mělo mít 42°C.

Mléko ohřeji v rendlíku (Varpu dává do mikrovlnky) a zkontroluji teplotu prstem. Pokud mléko není studené nebo horké, je ideální pro čerstvé droždí.

Všlehejte cukr, vanilkový cukr, sůl a kardamom. Po jednom šálku vmíchejte mouku a začne se tvořit těsto.

Rukama zadělejte těsto v míse. Mělo by se stát elastickým. Přidejte máslo a pokračujte v hnětení másla.

Celkem by mělo stačit asi pět minut hnětení. Nyní máte v míse hladkou kouli z těsta. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě.

Počkejte alespoň 30 minut, aby těsto nakynulo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Těsto dejte na dobře pomoučený povrch a rozválejte na čtverec o rozměrech 15×15 palců (40×40 cm).

Na těsto rovnoměrně rozetřeme změklé máslo. Navrch posypeme cukrem a skořicí. Těsto srolujte. Nakrájejte nožem na 1,5 cm části.

Skořicové rolky položte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte je utěrkou a nechte znovu kynout 30 minut. Předehřejte troubu na 200 °C.

Rozšlehejte jedno vejce a potřete s ním vršek skořicových šněků, aby později. v troubě zhnědly. Navrch posypeme perličkovým cukrem (jak jsem říkala, dávám zbytek toho, co se mi rozsype z rolky po krájení; ještě jsem totiž perličkový či perlový cukr nenašla). 

Šneky pak pečte 10-15 minut dozlatova.

Dobrou chuť s podtóny severu!

Kotvičkovací radost

Nezapomeňte si dnešek prosvětlit něčím krásným – kafíčkem, svařáčkem, grogem, glöggem, čokoládou, svíčkami, perníčky, pomeranči s hřebíčky, skořicovými rolkami…😊 No fantazii nechám zkrátka na vás. Lucie nám připomíná, že je sice stále ta temnější část roku, ale neznamená to, že bychom tuto temnotu měli sytit i my, uvnitř nás. 

Jakékoliv světýlko v temnotách představuje naději. Někdy větší a jindy zase o trochu menší. V každém případě ale nějakou.

Možná si teď kladete otázku, „co já tady vlastně na tom světě dělám“ nebo „proč se jsem se ocitla zrovna tam, kde teď sem„. Něco podobného jsem si kladla i já, když jsem dokoukala Trilogii Hobita a Pána prstenů (haha, ale ne jenom tehdy, samozřejmě – všeobecně se dá říci, že mám opravdu mnoho životních otázek s filosofickými podtóny 🙂 ). Ne vždy musíme a máme znát jednoznačnou odpověď. Někdy prostě jen hrajeme roli na velké šachovnici a v příbězích ostatních, abychom za nějaký čas pochopili proč se tak tomu dělo. Něco málo jsem o té naší životní roli napsala tady >>.

Těšme se společně z tohoto nádherného magického období. Ještě stále se před námi rozvine blažený Slunovrat. A to se teprve máme na co těšit. 🌟🙏🏻

S láskou a radostí,

Leni Střelenka

 

💛  Jestli cítíš, že Ti mohu pomoci a ráda bys se mnou zažila citlivýmagický výklad karet s přesahem, tak neváhej a zarezervuj si termín zde. Bude mi ctí být pro Tebe průvodkyní.

☀️ Líbilo by se Ti jemné vedení prostřednictvím výkladů na každý den v týdnu? Pak je tu Týden plný kouzel – začni čarovat!

🌕 Každý úplněk mini-výklad, tipy na rituály a magie měsíce s přehledem energií do Tvé e-mailové schránky najdeš tady.

✨ Pokud potřebuješ trochu energie načerpat, možná se Ti budou hodit mé vychytávky, jak mít více energie, nebo má e-kniha, kde společně odhalíme tajemství každodenní radosti a pohody. Ve videu rovněž zmiňuji i Fintu 10 minut.

🪴 Další povídání na téma vysoké citlivosti nebo slow-life, najdeš na blogu – postupně vše zpracovávám a doplňuji.

🌿 Možná by Ti udělala radost i nějaká meditace, jako uvolnění po dlouhém a náročném dni.

🌱 Nebo jestli mi jen chceš říct, co Tě trápí, napiš mi a společně se pokusíme najít nejvhodnější řešení.

Lenka Em
Jsem Lenka Em, citlivá maminka 3čátek z hor, co spojuje praktično a magično. Toto je můj hygge Vesmír, kde je vše jak má, a kde je každá žena hvězda. Mé tvoření je protkané citlivostí, radostí, něhou a optimismem. Náměty čerpám z vlastního života a s radostí je předávám dál. Tak ať se líbí!

Můj příběh si můžeš můžeš přečíst zde >>

Chceš dostávat zdarma mini-výklady a informace o síle úplňku? 
Koukni sem >> .

Mé nepřekonatelné organizační vychytávky pro všechny zaneprázdněné maminky (a nejen pro ně), které si chtějí konečně dopřát nějaký čas pro sebe, najdeš tady >> .
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • MĚSÍČNÍK: magie Měsíce, rituály a mini-výklady

  • VÝKLADY: Týden plný kouzel

  • MEDITACE: Zklidňující
  • MEDITACE: Červená & oranžová

  • MEDITACE: Čas pro sebe

  • E-KNIHA: Odhal Tajemství

  • VYCHYTÁVKY: pozvi radost do života

  • Kotvíte nejvíce tady:
  • Tohle je na Kotvičkách nového:
  • Kategorie
  • Zakotvěte na Instagramu…
  • Kotvím i na Youtube…
  • Pozvěte si radost do (d)uší – Apple:
  • Pozvěte si radost do (d)uší – Spotify